dimarts, 1 de juny del 2010

Projecte de millora ambiental del Riu Congost. El ratpenat d’aigua (Myotis daubentonii) com a bioindicador.

El cargol s'ho fa sol, amb la seva dèria de promoure i millorar els espais naturals del nostre poble i entorns, ha iniciat la redacció d'un projecte de millora ambiental del Riu Congost, en el qual s'efectuaràn treballs de millora en la vegetació així com la col·locació de caixes-niu per a ratpenats aquàtics, efectuant diversos seguiments dels ratpenats d'aigua (Myotis daubentonii) com a bioindicadors de la qualitat de l'hàbitat fluvial. Aquest projecte l'anomenarem:
Projecte de millora ambiental del Riu Congost. El ratpenat d’aigua (Myotis daubentonii) com a bioindicador.

Per desenvolupar aquest projecte hi ha diverses actuacions a duu a terme; una de les primeres seràn la reducció de material vegetal al·lòcton (espècies forànies com la canya, les acàcies, els ail·lants, etc.) un cop fetes aquests petites intervencions, la idea és poder fer unes quantes neteges de brossa dels marges del riu. Paral·lelament, iniciarem la col·locació de les caixes-niu de ratpenat.

Un cop desenvolupades aquestes actuacions començarem a tirar endavant el seguiment de cada caixa-niu; comptabilitzant el grau d'ocupació de cada caixa-niu, per veure així les espècies que l'habiten, coneixent així l'estat ecològic de l'entorn fluvial.
Ens agradaria demanar-vos quina disponibilitat teniu per poder començar amb les neteges de brossa dels marges del riu; la intenció és efectuar-ne dues aquest mes de juny i dues més al setembre. Com ho veieu?

contacteu amb nosaltres: elcargolshofasol@gmail.com

Esperem que aquest nou projecte us engresqui a participar i millorar l'estat ecològic dels nostres espais naturals. Moltes gràcies per la vostra ajuda i suport!
--

El cargol s'ho fa sol!

dilluns, 8 de març del 2010

L'AMPA de l'Escola Giroi ens acompanya al Riu Congost

El cap de setmana passat, el dissabte 27 de febrer, les nenes i nens, mares i pares de l'escola Giroi ens van acompanyar al Riu Congost a fer una activitat d'educació ambiental.

Gràcies al material que l'Associació Hàbitats-Projecte Rius (http://www.projecterius.org/), ens cedí al cargol, vam poder copsar una mica més l'estat de salut del notre riu.

Feia un dia plujós i rúfol, però ningú es va voler perdre els secrets que ens amagava aquest bonic indret.
Començàrem per observar l'espai, la vegetació, la forma dels còdols, lal tranparència de l'aigua i mica en mica ens vam anar centrant més en els factors biològics com ho són la presència de diverses espècies de macroinvertebrats; gràcies a ells podem determinar amb força exactitud quin és el grau de qualitat del nostre riu!
Entre totes i tots vam observar la quantitat de macroinvertebrats que ens apareixien al netejar amb delicadesa els còdols que treiem de la llera del riu. Un cop fet els recomptes i utilitzant les fitxes de camp d'identificació d'espècies del Projecte Rius, vam poder determinar que aquell tram de riu Congost tenia alguns símptomes de malaltia. Ep! Però no ens preocupem excessivament, ja vam dir que les últimes pluges podien distorsionar una mica els resultats i que també el tram que inspeccionavem just era a la sortida del poble...ja sabem que sempre pot estar millor, però com tots vam poder comprovar, LO RIU ÉS VIDA! i en té molta!

Un cop acabada l'inspecció, vam aprofitar per anar a fer una volteta, tot recorrent tranquilament el carril bici, amb els cinc sentits ben a l'aguait.
Fent silenci, vam ser capaces i capaços d'escoltar els retrucs del bec del picot verd contra els arbres, el so espectacular de l'aligot i finalment vam poder observar ben d'aprop una parella de mussols ben simpàtics que tot i sé quarts de dues del migdia, estaven ben desperts!

Una vegada més, volem agrair al Projecte Rius la seva predisposició i ajuda incondicional per tirar endavant aquest projecte, també volem agraïr molt sincerament a l'AMPA del Giroi, la seva confiança i el seu bon fer amb nosaltres i les nostres propostes d'activitats. Pensem que la pedagogia ambiental és el millor camí perquè la gent s'animi a descobrir allò que ens envolta, conèixer per estimar, sols així aconseguirem valorar, protegir, gestionar i conservar els nostres espais naturals.
Gràcies de tot cor. Fins la propera!!!!!!!!!! 
 
El cargol s'ho fa sol!